Böcker

Härlig är jorden

En kväll i september går meteorologen Manne Hofling rakt ut i snöovädret i ett försök att skaffa proviant. Året är 1917, och tillsammans med en assistent arbetar han vid observatoriet i Pårte, en spjutspets i den svenska meteorologiska forskningen. Hofling ska aldrig återfinnas.

Den svenska fjällvärlden har alltid lockat äventyrare, upptäcktsresande och aktivister, och idag står den i vårt blickfång på ett helt nytt sätt. Med smältande glaciärer och försämrat renbete drabbas fjällvärlden av klimatförändringarna tidigare än de flesta andra platser i landet. Här är klimatkrisens konflikter redan idag ett öppet sår.

Med utgångspunkt i forskningen, intervjuer med människor i de fjällnära trakterna och sin egen passion för fjällen skriver Mats Söderlund om fjällvärldens historia och nutid. Härlig är jorden är en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och samtidigt en engagerande plädering för allt det vi ännu inte förlorat.

Sverker Sörlin om Härlig är jorden i DN: Poeten drar till fjälls och omprövar allt.

Ättlingarna

Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna utspelar sig i Skelleftehamn med omnejd, i norrbottensfjällen och i världen. Den handlar om tre syskon som upptäcker att de tillhör ett folkslag som har förmågor utöver det vanliga. De dras in i en uråldrig konflikt som kan betyda mänsklighetens undergång, eller räddning. Deras pappa är försvunnen och deras mamma representerar Sverige i FN. Äventyret för familjen ut i Norden, världen och ännu längre…

Serien består av tre böcker – HotetKampenFlykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist på vatten.

Dagens Nyheter om Ättlingarna:

Trilogin ”Ättlingarna” är något av det mest ambitiösa som skrivits när det gäller svenska ungdomsböcker, och ska man låta sig drabbas av ett verk, så låt det bli detta.

Det är en vackert berättad, djuplodande, ovanligt ambitiös, engagerande och störande dystopi han lyckats med. Eller vad kallas egentligen en dystopi som blev verklighet? Profetia?

Läs Dagens Nyheters recension av trilogin här.