08 nov Ekopoesifestival på Dag Hammarskjölds Backåkra
Kan ekopoesin hjälpa oss att förstå klimatförändringarna? KlimatAkademins Mats Söderlund är konstnärlig ledare för Backåkra Ekopoesifestival. Han har ett tjugotal böcker bakom sig och har ägnat många år åt klimatfrågorna och hur de gestaltas i kulturen. På festivalpremiären berättade han om ekopoesins historia och några av de tidiga ”ekopoeterna”.
Backåkra ekopoesifestival är ett samarbete mellan KlimatAkademin, Dag Hammarskjölds Backåkra och Ystad kommun. Festivalen vill bredda vår förståelse av och samtalet om den nödvändiga klimatomställningen och samtidigt bjuda på en upplevelse där platsen och poesin ger oss mening, glädje och motivation att fortsätta sträva efter en framtid att längta till.
Dikten har alltid varit ett sätt att fånga tidens strömningar lika väl som de eviga livsfrågorna som vandrar från generation till generation. På premiären fick vi möta texter av Jacques Werup, Ingela Strandberg, Mats Söderlund med flera. Kan poesin hjälpa oss att förstå de förändringar vi står inför? Vad betyder det att de skånska stränderna hotas av klimatförändringar, att grundvattnet sjunker, att våra matvanor måste förändras? Vem vill jag vara i framtidens ögon, i mina egna?
Du som behöver tröst, tänk
på att av ingenting blir allting,
tänk på att du kan förvandla
den kosmiska natten till ljus.
Tänk på att du kan sjunga:
”Du är askan, du är eken,
du är askan, du är jorden och stjärnorna,
du är askan, det stora kretsloppet.
– Jaques Werup
Werup var bosatt i Ystad när han gick bort i november 2016. Han var en av Sveriges främsta och mest älskade poeter och gjorde odödlig poesi av det skånska landskapet och dess invånare. I samlingsvolymen ”Mellan rotfrukt och måne” träder ett Österlen fram som myllrar av liv. Här ryms både det mikroskopiska insektslivet och människors längtan sida vid sida: ”försonad med tanken / på hur oändligt krypet är / på sin punkt av himmel”, skriver han i en dikt.
På en turné tillsammans med Werup 2003 sjöng skådespelaren och regissören Pernilla August dikter av honom i föreställningen ”Indiansommar”. Till poesiaftonen på Backåkra hade hon valt ut några av sina favoriter.
Ingela Strandberg läste ur sin senaste samling ”Ingenstans mitt segel” som har fått stor uppmärksamhet. Strandberg har under 2022 tilldelats både Karlfeldtpriset och Frödingpriset. Karlfeldtsällskapet skriver: ”I sin diktning gestaltar Ingela Strandberg naturens och människans nattsidor såväl som stunderna av nådefullt ljus”:
– Ingela Strandberg